Ny strategi for forebyggelse på gaden

Som medlem af Det Nationale Forebyggelsesråd, har jeg det sidte år været med til at skrive den nye strategi på forebyggelsesområdet, som blev lanceret i sidste uge. Strategien er blevet navngivet Det er tid til handling – forebyggelse er en politisk vindersag” og tager nogle af de mest gængse myter omkring hvad der giver et godt og sundt liv under behandling. Skal man tro de økonomiske og demografiske prognoser, står vores samfund jo til at sejle ud over kanten i løbet af nær fremtid. Men heldigvis ligger der et enormt potentiale inden for forebyggelsesområdet, da der ikke altid skal så meget til for at undgå de mest levetidsnedsættende risikofaktorer.

I rådet sidder der mange lærde, som det ville hedde i et eventyr, og det har rent faktisk været kilde til nærmest komiske historier at få aflivet nogle af de mest gængse myter omkring levetid. F.eks. har man gennem mange år troet, at kaffe virkelig var en slem ting at indtage i for store mængder. Man glemte bare lige en ting, når man kiggede på kaffedrikkernes dødelighed – SMØGERNE! Dengang jeg var barn, hørte smøger og kaffe nemlig sammen som milkshakes og sugerør gør det i dag. Tænk bare på aktiviteten på lærerværelset i frikvartererne op gennem skoleårene. Smøgerne betød, at kaffedrikkerne, som pulsede kraftigt igennem, dermed levede kortere end gennemsnittet og man troede derfor at kaffen var medvirkende til den lavere levetid.

Sidenhen har man fået adskilt de to faktorer, og det har vist sig, at kaffen slet ikke er så farlig, som man engang troede. Personer med stillesiddende job, som drikker meget kaffe, er rent faktisk mindre udsatte end personer i samme job, som ikke drikker kaffe. Hvordan hænger det så sammen? Jo, sedentarisme (“stillesidenhed”) er rent faktisk en væsentlig risikofaktor, og det handler derfor så vidt muligt om at undgå at sidde stille foran skærmen i for mange timer ad gangen. Dette problem havde kaffedrikkerne ikke, da turen ud til kaffekolben i køkkenet eliminerede dette problem.

Måske er det som Woody Allen siger – at alt hvad vores forældre sagde var sundt reelt er usundt, og omvendt. Smøgerne bliver nu nok aldrig sunde igen. Måske alkohol bliver det næste, der ryger?


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s