På skolebænken med streetbasketdirektøren

Kan det lade sig gøre at passe en tidskrævende mba ind i en travl hverdag? Læs min dagbog om en uge med gadeidræt, studier og familieliv. Tekst og billeder blev bragt i Politiken lørdag 19. oktober 2013.

Simon_Prahm_dagbog


Mandag
Med tre små børn, et direktørjob i en non-profit organisation med vokseværk og et MBA-studie hos Henley begynder ugen før en hvis person får sko på. Kl. 5:30 er der helt fantastisk stille i lejligheden og scenen er dermed sat til at få knaldet noget læsning af på efterårssemestrets første fag – Leadership and Change. I dagens tekst bliver JFK ganske fortjent fremhævet for sin unikke evne til at male visionen op – et godt udgangspunkt for at få alle til at gå i samme retning.

Ungerne står op kl. 7:00 og så kører hamsterhjulet. Men med læsningen bag mig, føler jeg, at jeg allerede har fået noget ud af dagen. Og den nye viden egner sig fint til at blive drøvtygget under tømning af opvaskemaskine.

Cykelturen fra Nørrebro til Vesterbro får pulsen op og er en fin overgang fra familie- til arbejdsliv. På kontoret er jeg den første. Jeg laver en kop the og går i gang med at forberede eftermiddagens præsentation for LEGO familien, som kommer på besøg i StreetMekka senere på dagen. Sidst vi mødtes spurgte den dengang 87-årige Edith Kirk Christiansen kritisk ind til pigedeltagelsen. Det er derfor ganske belejligt, at statistiksystemet i dag viser, at pigedeltagelsen ved gadeidrætsaktiviteterne i de 32 udsatte boligområder er kommet op på 45 %. Dansen og et skarpere fokus hos de mange frivillige på gadeplan har gjort en forskel.

Om aftenen har jeg generelt svært ved at læse, så jeg printer i stedet nogle cases ud forud for morgendagens undervisningsworkshop. Nåede ikke at score konen, hvilket man efter sigende bør gøre dagligt.

Tirsdag
Starter morgenen med at læse de tre cases igennem forud for dagens undervisning. Da underviserne bliver fløjet ind fra England, bliver det en tætpakket dag, da hvert minut skal udnyttes. En dynamisk undervisningsform med en kombination af forelæsning og gruppearbejde kun afbrudt af en lang frokost hjælper med at relatere stoffet til min hverdag i GAM3.

I frokosten er der tid til at håndtere en medarbejdersituation over telefonen og svare på et par e-mails. Det er godt at se de andre fra studiegruppen igen og høre om løst og fast. Når jeg hører om bureaukratiet i mange af de store virksomheder de sidder i, bliver jeg ekstra glad for min arbejdssituation og teamet i GAM3.

Om eftermiddagen får vi feedback på en personlighedstest vi har taget. Som altid er det divergensen mellem ens eget selvbillede og andres syn på en, som er det mest interessante at dykke ned i. Analysen peger på, at jeg generelt kan blive bedre til at kommunikere hvilke overvejelser, der ligger bag de beslutninger, vi som organisation når frem til.

Tirsdag aften bliver brugt på rengøring inden min kone og jeg sammen får set et enkelt afsnit af vores aktuelle serie på den bærbare. Fjernsyn har vi ikke haft behov for at genanskaffe siden vores kinesiske fladskærm stod af for fire år siden.

Onsdag
Cykler gennem kirkegården på vej til arbejde og bliver mindet om, at vi kun er her for en tid. Målet må være at udnytte tiden bedst muligt og danse tæt med det, som giver energi frem for det der suger.

På kontoret starter jeg dagen med at e-maile min formand Vibeke Frank og min mentor Søren Fritzen, for at høre deres input til min ide til hovedopgave på MBA’en. Jeg føler mig generelt enormt privilegeret over, at de kærer sig om GAM3 og min personlige udvikling. Havde de ikke tippet mig om studiet, var jeg sikkert endt med at tage tilfældige lederkurser hist og her i al evighed. Henley MBA’en som jeg tager har rent teoretisk ikke ry for at være den mest langhårede. Til gengæld er den eminent i forhold til at koble teori med praksis i min hverdag i GAM3.

Da jeg senere på formiddagen reflekterer over min formand og mentors input til hovedopgaven, føler jeg derfor ikke, at jeg burde bruge arbejdstiden på noget andet. Jeg ved fra tidligere opgaver, at den læring og de anbefalinger jeg vil komme frem til kan skabe stor værdi i organisationen. Bedre fastholdelse af de mange frivillige, øget differentiering i forhold til konkurrenterne og redskaber til at måle og holde effekten af forskellige indsatser op i mod hinanden er blot nogle af de konkrete tiltag, som GAM3 har nydt godt af so far. Ud af de 12 timer, som studiet gennemsnitligt kræver om ugen, har jeg det derfor fint med, at nogle af dem bliver lagt i arbejdstiden.

Og selv om det at finde balancen mellem studie-, familie- og arbejdsliv til tider kan være ekstremt svært, så er der rent faktisk en stor cross-over effekt. Meget af den læring, som studie og arbejdsliv bringer, kan rent faktisk også bruges på hjemmefronten og omvendt. Den primære årsag til, at jeg selv er blevet en forholdsvis effektiv maskine tillægger jeg ubestridt mine børn, som ofte får en til at ønske, at man havde nogle flere arme. At have sine prioriteringer i orden er nøglen.

Torsdag
Møder ind til den glædelige nyhed, at Esbjerg Kommune har fundet midler til at etablere en ny indendørs facilitet til gadeidræt. GAM3 kommer til at stå for driften af den gamle remise, som skal ombygges, så de mange børn og unge i byen kan få tør asfalt under fødderne året og døgnet rundt.

Holder et kort statusmøde med en projektleder forud for næste uges graduation af det nye kuld Playmakers – en gruppe unge fortrinsvis fra udsatte boligområder, som er blevet uddannet til ’gadeaktivitster’ og nu er klar til at blive sluppet løs på gadeplan for at få flere med i legen på asfalten. Der ser ud til at være styr på sagen, så vi beslutter, at hendes team kører på med de sidste forberedelser.

Om aftenen er jeg til basketballtræning i Falcon og får som en anden junkie dækket fysiske og sociale behov med et hurtigt fix. Træningen starter kl. 21:30, hvilket er en stor styrke, da der sjældent er andet i kalendere på denne tid. Det er dejligt at se vennerne og tænke på noget andet end arbejde, studie og børn. Er altid glad, når jeg kører der fra.

Fredag
På kontoret starter morgenen med en croissant og vidensdeling, hvor alle kan byde ind. Selv præsenterer jeg en model for at beregne Social Return on Investment (SROI), som jeg har arbejdet med i en af mine MBA opgaver. Begrebet fører til en diskussion af hvad de væsentligste effekter af vores program er – styrket sundhed, øget uddannelsesniveau, mindsket kriminalitet, demokratisk dannelse, eller?

Fredag aften inkluderer en god flaske take-away rødvin fra den lokale vinbar og planlægning af vores forestående familierejse til Costa Rica. Vi har besluttet at lade min tre-måneders barsel overlappe min kones med en enkelt måned i starten af det nye år. I løbet af aftenen kommer vi frem til at booke en lodge ved Stillehavskysten i første halvdel af ferien og i en nationalpark med regnskov i anden halvdel. Det bliver lige til at holde ud.

Lørdag
Ystad Saltsjöbad har sponsoreret årets strategidag for GAM3’s bestyrelse og ledelse. Under formiddagens session i det svenske opstår en uventet og ophedet debat – noget vores konsensusorienteret organisation ikke så tit oplever. Efter en længere diskussion som forskubber det planlagte program, lykkes det, at nå frem til enighed om den videre vej frem. En af deltagerne bemærker meget præcist, at det er dejligt, at mærke vores passion for sagen.

Fællesdukkert i den efterårskolde Østersø og efterfølgende udendørs spa på terrassen er en genial måde at koble af og løsne op på i frokostpausen. Eftermiddagen bringer en masse konkrete og gode input til hvilken vej vi bør træde fremadrettet. På vej hjem i bilen er der enighed om, at vi næste år bør køre igennem med en 24-timers strategidag, da dagens højtgående diskussioner vidner om, at det ofte tager lidt længere tid at komme på bølgelængde af hinanden.

Når at komme hjem tidsnok til spise aftensmad med resten af familien. Aftenens højdepunkt bliver en spontan og gakket familiedans til franske Yelle på et lydniveau, hvor underboerne også kan danse med.

Søndag
Bliver vækket fire gange i løbet af natten. To gange af den lille på fire måneder og to gange af knægten på tre år, som hhv. falder ud af sengen og skal tisse. Godt at denne nat nærmere er undtagelsen end reglen. En times læsning med morgensol i køkkenet efterfulgt af familietid med the, blødkogt æg og ristet rugbrød får hurtig en til at glemme natteroderiet. Især når man har en dag med ingenting på programmet foran sig. Fødselsdage, venne- og familebesøg, ture i skoven og museer kræver sin bid af årets weekender og er jo som regel rigtig hyggelige. Men en gang i mellem har den lille familie jeg selv inklusiv også brug for at lay-low.

Under aftensmaden får jeg en god ide til et inspirationsoplæg, som jeg skal ud og holde for en gruppe byudviklere, der skal etablere en ny forstad med 10.000 indbyggere. Jeg får tygget videre på ideen simultant med sengelægning af de små, afrydning af køkken og telefon-koordinering med min mor omkring assistance til næste uges hentning af børn.

Min fantastiske kone, som altid er parat til at udfordre og opkvalificere min vinkel på tingene, kommer med et par gode indspark omkring hvordan billige erhvervskvadratmeter kan spille en afgørende rolle for at få sat gang i byudviklingen. Berlin og Jægersborggade på Nørrebro er stærke eksempler på netop det. Jeg når ikke at blive færdig med mit oplæg, så det er godt, at der venter et par stille timer i morgen tidlig til at få den sidste forberedelse på plads.

Image
Foto: Daniel Hjorth

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s