Hvad kan vi lære af libaneserne om fællesskab?

Blog_workshop2

Er lige kommet hjem efter fem dage i Libanons hovedstad Beirut. En kollega fra en anden NGO har for nyligt udtalt, at Beirut giver hende det kaos i hendes liv, som hun har brug for. Med byens evindelige dytten, dufte og dualitet kunne jeg ikke være mere enig. Den aktuelle situation med op mod 2 mio. syriske flygtninge i landet gør dog byen en tand mere kaotisk end hvad godt er. Heldigvis gør GAME Libanon et fantastisk stykke arbejde for at sikre, at de mange forskellige minoriteter i landet kan mødes omkring gadeidrætten.

GAME har haft aktiviteter i landet siden 2007 og formålet med turen var at deltage i en Capacity Building Workshop sammen med GAME’s søsterorganisation GAME Lebanon under programmet Democracy Makers, som er støttet af DEMENA puljen under det danske Udenrigsministerium. Det har jeg prøvet før. Det nye i år var, at vi havde taget hele kontoret med fra Danmark, så der kunne blive udvekslet erfaringer på kryds og tværs. Det er nemlig ikke altid os i det høje nord, som har alle svarene. Rent faktisk viste workshoppen, at vi i Danmark har mindst lige så meget at lære af dem, som de har af os.

GAME_Practice2
Youth-led GAME Zone practice in Bourj el Barajneh

I løbet af turen var vi ude og besøge to GAME Zones, hvor GAME Lebanon uddanner unge til at træne børn i street basket, street soccer og street dance. Vi havde taget vores sneakers med og blev i over en time trænet af de unge Playmakers, som fik os igennem opvarmning, basket-øvelser og kamp. Efterfølgende kunne Reva Hagins (GAME DK) fortælle dem, at han har overværet træninger i både Sydafrika, USA og Danmark, men at han aldrig har set så stort engagement, som det trænere og deltagere ved træningen i Bourj el Barajneh udviste. Det var helt rigtig ramt – træningen emmede af energi og entusiasme fra alle sider.

Group_shot2

Weekendens workshop var næsten lige så energifyldt. Temaerne der blev arbejdet med var bl.a. Documentation (Hvordan kan vi bedre dokumentere de varige sociale forandringer, vi skaber?), Financial Sustainability (Herunder en GAME Beirut facilitet), Playmakers (Hvordan kan vi videreudvikle Playmaker rekruttering, uddannelse og fastholdelse?) og International Expansion (Hvordan realiserer vi vores 10-50-100 strategi?).

Og hvad lærte vi så? Det danske team fik ideer med hjem til hvordan man kan skabe en “GAME spirit”, som kan booste engagementet i de boligområder, hvor GAME har aktiviteter i Danmark. Libaneserne fortalte gentagne gange om hvordan GAME er en familie for dem. Det er jo i sig selv tankevækkende, da det i så fald er en familie på tværs af religion, polisk tilhørsforhold og etnicitet, da Playmakers og deltagere har vidt forskellige baggrunde, herunder også palæstinensisk og syrisk (35 % af Playmakers har ikke libanesisk pas). Et særsyn i et land, som 25 år efter borgerkrigens afslutning (1975-1990) stadig er dybt splittet.

GAME må aldrig gå hen og blive en lukket familie, men jeg tror, at vi vil kunne vinde meget, hvis vi i Danmark formår at skabe et stærkere fællesskab i lighed med hvad de har formået i GAME Libanon. Herald Tribune beskrev i sidste uge, hvordan en ung mand fra middelklassen i Cairo valgte vejen som IS-kriger. Årsagerne var blandt andre en oplevet mangel på økonomiske muligheder og politisk indflydelse. I Danmark har alle økonomiske muligheder og kan få politisk indflydelse, hvis de vil det. Ja, det kræver måske blod, sved og tårer, men det er ikke håbløst udsigtsløst som ungdommen i Cairo eller de palæstinensiske flygtninge i Libanon oplever situationen.

Flygtningelejr_beirut
Shatila: Palæstinensisk flygtningelejr i Beirut, hvor der på 1 km2 bor 20.000 palæstinensere. Senest er der kommet et stort antal syriske flygtninge til, så befolkningstallet er oppe på omkring 35.000.

Men hvad er det så, der skubber særligt unge mænd ud i radikalisering i Danmark? Jeg tror, at det ofte er en søgen efter fællesskaber, mening og identitet – en naturlig proces, som vi alle skal igennem i vores ungdom og tidlige voksenliv. Og her er rocker- og bandemiljøets tilbud særligt stærke ligesom de radikale religiøse miljøer også kan være det. Derfor er det vigtigt, at vi inviterer dem, som står på kanten af samfundet indenfor inden de bliver hvervet af andre kræfter.

Her er gadeidrætten særligt velegnet, da den er rummelig, har kant og appellerer til en målgruppe, som er yngre end den, som de illegitime fællesskaber retter sig mod. Sagt med andre ord – med gadeidrætten har vi en unik mulighed for at engagere de unge på kanten af samfundet inden der er andre, som får fingre i dem. Ved at uddanne de unge fra den sydlige del af Beirut, hvor Hizbollah står stærkt, og fra udsatte boligområder i Danmark, skaber GAME og andre gadeidrætsorganisationer de inkluderende fællesskaber som de unge fortjener. På den måde får de lettere ved at vælge den rigtige vej senere i livet. Og det er til gavn både for dem og for resten af samfundet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s